Lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere cand cumparam un cuptor incorporabil

S-ar putea sa va intrebati de ce ati alege un cuptor incorporabil standard in locul unui aragaz ce are si cuptor. Raspunsul este unul destul de simplu. Cuptorul incorporabil are mai multe functii decat unul integrat intr-un aragaz si este mult mai estetic.

Are insa dezavantajul ca trebuie sa cumparam separat o plita. Unele firme ofera la pachet plita si cuptorul. Putem monta cele doua componente asemenea unui aragaz sau le putem integra in bucatarie, in mod separat. Cuptorul il putem baga intr-un corp al mobilei, iar plita o putem tine pe blatul bucatariei.

Prima alegere pe care trebuie sa o facem cand cumparam cuptorul e sa ne gandim daca vrem unul electric sau unul pe gaz. Trebuie sa punem in balanta consumul si calitatea produselor. In general, fara a fi o regula asta, cuptoarele electrice coc mai bine deoarece distribuie uniform caldura. Costul cu energia electrica poate fi mai mare decat cel cu gazul.

Daca alegeti unul pe gaz trebuie sa fiti atenti la un aspect. Exista o diferenta intre gazul furnizat de reteaua publica si cel al unei butelii. Diferenta se vede in principal la presiunea acestuia, iar duzele trebuie sa fie diferite. Cuptoarele sunt livrate pentru consumul de gaz de la reteaua publica insa unele permit schimbarea duzelor.

Asadar, regula de baza atunci cand nu sunteti legati la reteaua publica sa ii mentionati vanzatorului ca vreti sa il legati de o butelie pentru a va spune ce puteti face. Duzele de la cuptoare nu se schimba atat de simplu precum cele de la plita.

In functie de tehnologia folosita, cuptoarele pot fi convectionale, cu convenctie sau cu aburi. Primele sunt cele clasice si au avantajul ca vin cu un pret mai mic. Cele cu convectie dispun de un ventilator mai mare care distribuie caldura uniform astfel incat nu riscam sa ni se coaca produsele mai mult in unele parti decat in altele. Cele cu abur sunt mai scumpe insa sunt considerate mai sanatoase doarece preparatele isi pastreaza toate proprietatile fiind gatite pe baza de aburului fierbinte.

Matrialul din care sunt confectionate e important. Cele mai bune sunt cele din otel inoxidabil pentru ca sunt mai rezistente in timp. In schimb, cele vitroceramice sunt mai usor de intretinut dar sunt mai sensibile la lovituri. Daca vreti un cuptor mai ieftin puteti cumpara unul din tabla emailata.

Stim cu totii ca acolo unde gatim e imposibil sa nu apara murdaria. Ca atare e indicat sa ne orientam spre un cuptor care se curata usor. Cele mai bune in acest sens sunt cele care au functiile de curatire pirolitica sau catalitica.

De asemenea, trebuie sa avem in vedere volumul acestuia, adica dimensiunea spatiului de gatire. Daca obisnuim sa gatim cantitati mari de mancare simultan, ar trebui sa ne orientam spre unul mai mare. In cazul in care gatim cantitati mai mici e indicat sa optam pentru unul mic. Un cuptor mediu are un volum de aproximativ 60 de litri si e ideal atunci cand gatim mai rar sau nu gatim prea des cantitati mari in el.