Soluția e simplă: apă, săpun, dezinfectant

Listeria o mai găsiți și în produse lactate crude, carne crudă… Dacă vreți să știți cu exactitate unde se pot găsi fiecare dintre aceste bacterii folosiți link-urile de mai sus sau dacă nu aveți încredere în ele dați un mic search. Ce au în comun aceste bacterii care au speriat planeta? Așa cum spuneam la început, se întâlnesc pe niște produse de origine vegetală. Crude – și aspectul ăsta e unul important.

Dacă vă uitați atenți, calea de transmitere pentru E. coli este una fecal-orală. Adică se transmite din cauza lipsei de igienă. Fie că este vorba de igiena personală sau igienă alimentară. Cu listeria povestea e asemănătoare. Atunci care este soluția evidentă pentru a scăpa de niște infecții nasoale? IGIENA!

Știu că sunt atât de mulți oameni certați cu apa și cu săpunul permanent, dar mai sunt destui care consideră că se descurcă ok și totuși o mușcă. Numai că uită de unele „mici scăpări”: un fruct sau o legumă mâncate direct după ce le-au cumpărat/cules pentru că „le era poftă”, nu se spală CORECT pe mâini după ce merg la toaletă, nu gătesc suficient mâncarea, nu spală corect ustensilele folosite la gătit și tot așa…

Și atunci ce se poate face? Împrieteniți-vă mai mult cu săpunul și folosiți-l de fiecare dată când vă spălați mâinile, spălați temeinic și din când în când dezinfectați suprafețele de lucru, nu faceți economie la apă atunci când spălați fructele și legumele, gătiți corespunzător alimentele. Și așa evitați majoritatea infecțiilor de acest gen. Destul de simplu și foarte eficient. Soluția e igiena. Apă, săpun, dezinfectant pe ici pe colo… Și ce e mai bine e că sunt la îndemână pentru fiecare.