Aragaz electric sau pe gaz: care este mai eficient?

Cand gatesti des si nu pregatesti cine stie ce mancaruri, obiectivul tau e acela de a avea un aragaz care sa functioneze bine si sa consume putin. La preparatele ceva mai speciale, probabil ca economisirea de bani si energie este una dintre ultimele tale probleme.

Daca alegi aragazul potrivit, afli ca si cele mai pretentioase retete nu vor mai fi la fel de pretentioase cand vine vorba de energia pe care o solicita pentru ca mancarea sa iasa asa cum ti-ai propus.

Dupa cum cred ca deja ati vazut in magazine, nu sunt mari diferente de pret, platesti cam la fel de multi bani pe un aragaz electric decent cat ai fi dat si pe unul pe gaz. Costurile difera mai mult in functie de brand si modelul ales, cat si de functiile lor sau alte particularitati.

Iti spun inca de pe acum ca fara 1000 sau 1500 de lei nu o sa-ti gasesti un aragaz prea bun, fie el cu gaz sau electric. Dar nu-ti imagina ca daca il vei lua pe cel mai scump, acela va fi si cel mai bun. Citesc des pe net si vad cum aragazuri de top nu sunt nici pe departe cele mai scumpe. Ma uit foarte des pe cnet.com(ca sursa externa) sau pe toparagazuri.ro si chiar sunt multumit de ce vad, dar si mai mult ma bucura cand vad aragazuri chiar accesibile pentru oricine.

Am mai aflat si ca daca iti iei un aragaz ieftin acum, care iti va aduce satisfactii doar atunci cand cumperi, dar costurile de operare iti vor aduce pierderi mari in timp si vei vedea cum energia consumata ti-ar fi adus in cativa ani unul dintre cele mai bune aragazuri.

Pentru mine, cel putin, ieftin nu inseamna bun. Cand caut ceva ieftin, nu caut pretul mic, ci caut cel mai bun aragaz pe care mi-l pot permite cu o anumita suma de bani. Daca bugetul meu se raporteaza la un aragaz decent, stiu ca nu e cazul sa caut cine stie ce functii si ecrane speciale, deci voi urmari ca produsul ales sa aiba specificatiile de baza, sa gateasca asa cum trebuie si sa aiba un consum mic. E singurul mod prin care pot sa economisesc si sa-mi permit pe viitor sa imi cumpar un aragaz mai bun.

Revenind la intrebarea din titlu, aragazul electric mi se pare mai practic, mai sigur la nivel general, insa prezinta si el foarte multe riscuri. Plita sa nu e neaparat cea mai buna pentru gatit, insa cuptorul electric isi merita toti banii. Pe de alta parte, plita unui aragaz pe gaz este recomandata chiar si de bucatarii profesionisti.

Eu m-am obisnuit cu aragazul pe gaz si nu cred ca as putea renunta la el, poate doar in favoarea unui aragaz mixt si intr-un caz izolat sa optez pentru un aragaz cu plita cu inductie, dar mai astept, inca n-am incredere in aceasta tehnologie.

N-are rost sa va spun cum functioneaza fiecare tip de aragaz in parte, presupun ca stiti deja asta. Va zic doar ca plita e bine sa fie pe gaz sau cu inductie(daca stiti cum functioneaza), iar cuptorul preferabil electric pentru ca se incalzeste mai repede si temperatura ramane constanta.